Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.
Przepis na Świetny krem do babeczek >>
Klasyczny ocet z francuskiej kuchni, doskonały dodatek do wszelkich sosów sałatowych. Świetnie się sprawdza z gorzkawą endywią i plastrem foie gras...
Przepis na Ocet malinowy >>
Łatwy i dość szybki - o ile to możliwe z ciastem drożdżowym - przepis na spód do różnych pizzopodobnych placków.
Przepis na Ciasto drożdżowe słone >>
Niezawodny i wygodny sposób gotowania kaszy - gryczanej, perłowej lub pęczaku. Szczególnie dobrze sprawdza się w wakacje, czy to pod namiotem, czy w cywilizowanych warunkach - rano wkładamy kaszę w pościel lub śpiwór, a po powrocie z kąpieli/wycieczki/zbierania grzybów mamy gotową, sypką kaszę.
Przepis na Kasza w pościeli >>
Pięknie żółty makaron aż prosi się o sos z pomidorków koktajlowych z listkami bazylii... To ciasto znakomite jest również na ravioli z dowolnym nadzieniem.
Przepis na Szafranowe ciasto na makaron >>
Trudno nawet nazwać to przepisem - to raczej sposób, jak przygotować podstawę tak wielu jabłkowych dań.
Przepis na Podstawowe piure (przecier) z jabłek >>
To jest coś wspaniałego - chrupiące, karmelowe, migdałowe "cosie", którymi ozdobić możemy rozmaite desery lub potraktować jako interesujący dodatek do sałatek. Użyłam ich raz do sałaty z pieczonych piersi kurczaka z niebieskim serem, świetne będą do endywii z fetą i pomarańczami albo do sałaty lodowej z białym serem i świeżymi figami.
Przepis na Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów) >>
Najlepszy - moim zdaniem - sposób zużycia cukinii. Cieniutkie plastry tejże po prostu grillujemy na rowkowanej patelni, a potem robimy z nich najróżniejsze sałatki, przystawki, jarzynki. Jedyny problem? Często po grillowaniu zostaje zbyt mało cukinii, żeby jeszcze coś z niej robić - taka prosto z patelni jest fenomenalna i bardzo łatwo "się podjada"...
Przepis na Grillowana cukinia >>
Gładka mączka kukurydziana (zwana przez Francuzów "Maizena") w cieście powoduje, że po upieczeniu ma ono piaskową konsystencję. Ocet balsamico zaś lekko zaostrza smak.
Przepis na Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone) >>
Coś jakby muesli, ale niezupełnie. Jeśli upieczemy posypkę tak, jak w przepisie, to będziemy mogli sobie nią (po wystudzeniu) posypać jogurt z owocami, naleśniki z twarożkiem, krem waniliowy i tak dalej. Jeśli natomiast PRZED upieczeniem posypiemy nią pokrojone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny itp) z cukrem i dopiero potem wstawimy do pieca, to będziemy mieli pyszne i zdrowe crumble!
Przepis na Uniwersalna słodka posypka >>
« Poprzedni | 1 2 3 4 5 6 7 8 ...13 | Następny » |
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |